Kuluva viikko on ollut kansalaisaktivismin juhlaa. 19.3. käynnistyi kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Tahdon 2013 on ollut heti alkumetreiltä niin vahva liike, että kansalaisaloitteelta vaadittavat 50 000 allekirjoitusta kertyi jo ennen kuin varsinainen keräystapahtuma pääsi vauhtiin.
Tasa-arvoista avioliittolakiahan yritettiin rustata myös eduskunnassa. 76 edustajan allekirjoittama aloite lojui ensin vuoden odottamassa käsittelyyn pääsyä. Helmikuussa lakivaliokunta puheenjohtajansa Anne Holmlundin johdolla päätyi viimein poistamaan aloitteen päiväjärjestyksestä.
Samaan aikaan toisaalla... Tai itse asiassa täsmälleen samassa paikassa, kerättiin nimiä toiseen, hiukan eri tyyliseen lakialoitteeseen. Eduskunta nimittäin vaatii tarkkailuhaalareita takaisin vankiloihin. Eduskunnan oikeusasiamies kielsi haalarien käytön, mutta ilmeisesti vankiloiden huumeongelma on niin polttava, että haalareiden palauttaminen ansaitsee yli sadan edustajan tuen ja kiireellisen lakikäsittelyn. Tasa-arvoinen avioliittolaki joutaa odottaa.
Odottaa saa myös turkistarhauksen kieltoa vaativa kansalaisaloite. Eduskunnalle yhdenkin kansalaisaloitteen onnistuminen tuli niin suurena yllätyksenä, että eduskuntaryhmät joutuvat sulattelemaan asiaa kuukauden verran. Lakia säätäessä aloitteen ajateltiin rinnastuvan merkittävään, yli sadan edustajan kannattamaan lakialoitteeseen – vaikkapa nyt sellaiseen kuin vankien haalarit – mutta nyt asiaa on ilmeisesti pakko miettiä uudestaan.
Holmlund valitteleekin Aamulehden haastattelussa, kuinka kansalaisaloitteet saattavat olla jopa hallitusohjelman vastaisia. Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen puolestaan oli huolissaan siitä, että kansalaisaloitteet saattavat syrjäyttää eduskunnan tahdon.
Näin tosiaan voi olla, sehän kansalaisaloitteessa on ajatuksena. Politiikka on kompromissien tekemistä, ja joskus se johtaa siihen, että edes kansan enemmistön kannattamat muutokset eivät mene läpi: lehmänkauppojen ristivirtaus vain on liian väkevä. Kansalaisaloitteella ihmiset voivat ilmaista, että puuhastelun aika on ohi: tärkeälle asialle pitäisi oikeasti tehdä jotain.
Tekijän ja kokijan oikeus
Kansalaisaloitepalvelun toiseksi suosituin aloite on aloite tekijänoikeuslain korjaamiseksi. Se on maltillinen yritys tasoittaa nykyisen lain pahimpia epäkohtia.
Kahden kuukauden aikana, ja osittain avioliittolakialoitteen avustamana, aloite on saanut kasaan noin puolet tarvittavasta allekirjoitusmäärästä. Nimien kertymistahti on kuitenkin hiipumaan päin, joten aloite tarvitsisi ehdottomasti lisää näkyvyyttä. Provosoivat mainokset eivät riitä takomaan asiaa suuren yleisön tietoisuuteen, kun sanoja tarvittaisiin enemmän kuin lakanaan mahtuu.
Tavallaan tämä kertoo hyvää suomalaisista. Tasa-arvoinen avioliittolaki koskee kansan selvää vähemmistöä; pääosa populaatiosta pääsee naimisiin nykyiselläkin lailla. Ihmiset ovat kuitenkin täysin rinnoin mukana kannattamassa aloitetta ja levittämässä sanomaa. Tekijänoikeuslain muutos puolestaan koskettaisi suurta osaa kansalaisista: oikeuspoliittisen tutkimuskeskuksen mukaan 71 prosenttia nuorista on ladannut laitonta materiaalia verkosta, mikä nykylailla voi tarkoittaa kahta vuotta vankeutta. Itsekkäistä näkökohdista siis ihmisten pitäisi rynnätä ennemmin tekijänoikeus- kuin avioliittoaloitteen taakse.
Oma teesini on, että ihmiset osaavat samaistua rakastuneeseen mutta eivät piraattiin. Toinen merkittävä tekijä on, että avioliittolaki on konkreettinen: se estää tälläkin hetkellä ihmisiä avioitumasta rakastamansa ihmisen kanssa. Tekijänoikeuslaki puolestaan käsittelee abstraktia asiaa, jonka seurauksia eivät välttämättä koskaan konkretisoidu – jos ei sitten oven taakse ilmesty mustapukuinen mies 600 euron tai huonommalla tuurilla 400 000 euron korvausvaatimuksen kera.
Vaan jos kansalaisaloitteet kertovat hyvää kansasta, mitä aloitteet kertovat kansanedustajista? Avioliiton vapauttaminen tuntuu hankalalta, tekijänoikeuslaki sorsii rivikansalaisia, ja vankien perusoikeuksia halutaan rajoittaa entisestään. Tähän rintamaan sopii hyvin, että Ben Zyskowicz kuvaa ihmisoikeusasiantuntijat norsunluutorneissaan oleviksi akateemisiksi mietiskelijöiksi
. Kansanedustajat näyttävät istuvan poteroissa, joissa ei asiantuntijoita tai kansaa kaivata.
P.S. Tasa-arvoisen avioliittolain yli 130 000 allekirjoitusta tekevät siitä jo nyt suositumman kuin kaksi pienintä hallituspuoluetta viime vaaleissa.
P.P.S. Tekijänoikeuslakialoite ei vaadi vapaata kopiointia. Sen sijaan kaivataan myös kuluttajan näkökulmaa, kohtuullisempia rangaistuksia, ja lain päivittämistä paremmin nykyteknologiaan sopivaksi. Euroopan komission tutkimuksessa muuten todettiin, että piratismi ei näytä vähentävän musiikin myyntiä. Mahdollisesti jopa päinvastoin.
P.P.P.S. Vankien tarkkailuhaalarit odottavat käsittelyä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Tuomiota odotellessa.
P.P.P.P.S Muokkasin leipätekstin viimeistä lausetta. Kirottua.