Ajatushautomo nef päästi aivopierun ja julkaisi listan maailman onnellisimmasta maista suhteutettuna ekologiseen jalanjälkeen. Kuningasajatuksena on, että elämä voi olla onnellista myös vähemmällä kulutuksella ja ympäristö huomioiden. Niinhän siinä sitten kävi, että esimerkiksi Talous-Sanomat uutisoi asiasta otsikolla "Nämä ovat maailman onnellisimmat maat".
Kärkeen arviossa nousee Costa Rica. Suomi puolestaan on sijalla 59, yhtenä korkeimmalle sijoittuneista länsimaista.
Jos Karibianmeren paratiisissa asuminen ensikuulemalta tuntuukin oivalliselta ajatukselta, listan yleisempi tarkastelu herättää kysymyksen tai pari. Esimerkiksi sijalle 42 nousee Haiti: maa, jossa nef:n oman tiedon mukaan ihmiset elävät suhteellisen lyhyen ja epätyydyttävän elämän. Kaikeksi onneksi se tehdään kuitenkin ekologisesti, joten listalla noustaan kirkkaasti Suomen ohi.
Jos Haiti vielä kuulostaa miellyttävältä, niin entäpä Irak? Irak - maa, jossa on käyty jos jonkinmoista sotaa ja vainoa vähintäänkin puolen vuosisataa - on nef:n ja Talous-Sanomien mukaan suoranainen onnela verrattuna vaikkapa naapurimaahamme Norjaan. Ilmeisesti ylenpalttinen turskahuumori ja öljystä ja alumiinista räävitty säädytön bruttokansantuote pudottaa pohjoisen pahoinvointivaltion sijalle 88.
Sudan, joka on tunnettu muun muassa Darfurin leppoisasta leirintäalueesta, on sijalla 121 HPI:llä 28,5 (Happy Planet Index). Samaiseen lukemaan pääsee myös eurooppalainen sorron tyyssija, Luxemburg. Euroopan heikoimman sijoituksen ottaa Viro, joka on sijalla 131. Tällä lukemalla se on aavistuksen verran Malin ja Mosambikin edellä, mutta ei sentään aivan niin auvoinen kuin Angola (eliniänodote 37,6 vuotta, lapsikuolleisuus 182/1000) tai Sambia (eliniänodote n. 40, joka kuudennella aikuisella HIV).
Raha ei ehkä tee onnelliseksi, mutta ei sitä tee myöskään korruptio, sotilasvallankaappaukset, pakolaisleirit ja hiv-epidemia. Nef:n listalla pieni hiilijalanjälki kuitenkin pyyhkäisee tällaiset pikkuasiat näkymättömiin. Ympäristösta toki tulisi pitää huolta, mutta arvon ajattelijat ovat onnistuneet tekemään indeksistään lähinnä surkuhupaisaa länsimaista itseruoskintaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti