2013-04-20

Ei ruutuaikaa rokotevastaisuudelle

Yleisradio jatkaa viime aikoina kiusalliseksi käyneellä linjallaan erilaisten vaihtoehtonäkemysten esittämisessä. Torstaina esitetyssä A-Talk-ohjelmassa keskusteltiin rokotuksista, ja studiossa olikin mukavasti asiantuntemusta: THL:n rokoteosaston johtaja Terhi Kilpi sekä rokotetutkimuskeskuksen johtaja Timo Vesikari. Taustaa ja inhimillistä hätää ohjelmaan toi rokotetutkimukseen osallistuneen, sairaan lapsen isä Mika Illi. Lisäksi studiossa istui myös lääkäri-homeopaatti Liisa Sulkakoski.

Sulkakosken näkemys rokotteista on suoraviivainen: hänen mukaansa varsinkaan pieniä lapsia ei pitäisi rokottaa lainkaan. Rokote kuulemma sisältää liikaa tauti-informaatiota pienelle keholle. Lisäksi se ei edes tuota immuniteettia, vaan immuniteetti on luonnostaan jokaisella lapsella heti syntymästä.

Ohjelmassa ei sen tarkemmin käsitelty, miten Sulkakoski selittää esimerkiksi lapsikuolleisuuden putoamisen nykyisiin lukemiin – vielä 1930-luvun lopussa lapsikuolleisuus huiteli Suomessa kymmenen prosentin tuntumassa. Tuberkuloosi, kurkkumätä, tuhkarokko, sikotauti, polio... Koko joukko kansallisen rokotusohjelman piiriin kuuluvia tauteja on onnistuttu käytännössä hävittämään maastamme. Tunnetuimpana isorokko on kadonnut koko maailmasta, vaikka vielä 1967 siihen kuoli WHO:n arvion mukaan kaksi miljoonaa ihmistä.

Sulkakosken mukaan lapset eivät ihan niin vain kuole tuhkarokkoon. Näin toki onkin: tuhkarokko ei ole kovin tappava. Se on kuitenkin erittäin helposti tarttuva ja tuo mukanaan ikäviä oheistauteja. Oikein huonolla tuurilla voi kalmakin korjata: vuonna 2010 Euroopassa oli noin 30 000 tuhkarokkotapausta, joiden seurauksena kuoli 21 lasta (pdf).

Ennen massarokotuksia tuhkarokon sairastivat Suomessa käytännössä kaikki lapset, nykyään sairastuneita on muutamia vuodessa. Laihojen vuosien jälkeen tuhkarokkotapauksien määrä on parina viime vuonna kuitenkin lähtenyt nousuun. Sairastuneet ovat pääosin olleet rokottamattomia.

Mika Illin lapsi puolestaan osallistui pneumokokkitutkimukseen ja sairastui. Tästä hän veti omat johtopäätöksensä – yhteyttä rokotteen ja sairastumisen välillä kun ei ole osoitettu – ja on nyt jättänyt nuoremman poikansa rokottamatta. Illin onneksi suomalainen rokotusohjelma todennäköisesti suojaa myös nuorempaa poikaa: kun rokotekattavuus on riittävän suuri, ei taudeille riitä levittäjiä, joten myös rokottamatta jääneet lapset ovat suojassa. Yllätyksiä saattaa tulla esimerkiksi ulkomaan matkoilla.

Kyllä, joskus rokotteilla on sivuvaikutuksia. Kyllä, ne voivat olla penteleen ikäviä. Vakavat sivuvaikutukset ovat harvinaisia, mutta omalle kohdalle osuessa se ei tietenkään lohduta. Asiaa on kuitenkin syytä tarkastella hiukan laajemmin, tilastojen ja todennäköisyyksien pohjalta. Yhteisötasolla sivuvaikutukset, yksittäiset vakavatkin sellaiset, ovat huomattavasti pienempi haitta kuin toistuvat epidemiat ja niiden jälkiseuraukset.

Sulkakoski kertoo potilaistaan mutta ei kykene arvioimaan rokotteiden vaikutusta kokonaisuutena. Illi pui oman poikansa tapausta, mutta sekään ei kerro mitään rokotteiden yleisestä järkevyydestä. Todellisuudessa nämä tapaukset eivät kerro mitään edes itsestään, sillä kuten asiantuntijat ohjelmassakin moneen kertaan totesivat, ajallinen läheisyys ei tarkoita syy-yhteyttä. Rokotteen ottaminen on mieleenpainuva tapahtuma, mutta se ei tee siitä syyllistä kaikkeen sen jälkeen tapahtuvaan.

Sulkakosken lisäksi Illi on saanut tuekseen myös kirurgi Taija Sompin; Somppi on kirjoittanut Illille todistuksen, jonka mukaan pojan sairaus johtuu rokotteesta. Lastenlääkärit, neurologit ja rokoteasiantuntijat eivät siis ole löytäneet pojan oireille syytä, mutta tämä ei estä verisuonikirurgia määrittelemästä syyksi rokotetta.

THL:n Kilpi myöntää, että tutkija ei voi sataprosenttista varmuutta antaa. Rokotteiden vastustajilla ei ole tätä ongelmaa: Sulkakosken mukaan yksikin kuollut lapsi on liikaa, joten rokottaminen pitäisi lopettaa. Ilmeisesti mitään ongelmaa ei ole, jos lapset sairastuvat rokotteiden estämiin tauteihin.

Ohjelman lopussa päästiin vielä vääntämään salaliittoteoriaa THL:n salaisesta tutkimuksesta ja nostateltiin vähän herravihaa kaivamalla verotiedoista rokotetutkimuskeskuksen johtajan vuosipalkka. Homeopaatin palkkaakin sentään kysyttiin, mutta vastausta ei saatu, eikä toimittaja sitä vaatinut.

Kaiken kaikkiaan koko A-Talkin asetelma oli nyrjähtänyt, kun tavoitteena tuntui olevan lähinnä virallisen tiedon kyseenalaistaminen. Toimittaja Päivärinta kyseenalaisti rokotteiden turvallisuuden ja tutkimuksen pätevyyden, rokotevastaiset vieraat taas saivat huoletta esittää väitteitään ilman sen suurempaa kyseenalaistamista tai faktojen vaatimista. Kilpi ja Vesikari esiintyivät asiallisesti ja painokkaasti, mutta se ei tahdo riittää, kun vastapuoli saa pidikkeettä ratsastaa vanhempien peloilla.

P.S. Walesissa muuten orastaa parhaillaan tuhkarokkoepidemia. Paholaisen asianajaja tietää kertoa, että siellä paikalliset homeopaatit ovat ottaneet kantaa rokotteiden puolesta.

P.P.S. Hups! Sanasokeus iski ja homeopaatin nimi lipsahti väärin. Sulkakorvet korjattu Sulkakoskeksi. Pahoittelut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti