2013-08-15

GM-sikaa? No kyllä kiitos!

Antti Heikkilä on intoutunut ottamaan kantaa geenimanipulointiin. Muistattehan: mies, jonka mukaan mikroaaltouuni tekee vedestä tappavaa.

Nyt vuodatuksen aiheena on siis geenimanipulaatio, joka Heikkilän mukaan on suorastaan eläinrääkkäystä. Kirjoitus maalailee sen sortin salaliittoteorioita, että valitettavasti silmäni lasittuivat pahemman kerran juttua lukiessa. Heräsin kuitenkin loppua kohti, ja niinpä kaivoin esille pari Heikkilän mainitsemaa tutkimusta.

Ensimmäinen tutkimus on Irina Ermakovan rottakoe muutaman vuoden takaa. Tutkimuksessa todettiin, että GM-vehnää syöneillä oli tavallista suurempi kuolleisuus ja pienempi syntymäpaino. Mainitsematta jäi, että myös verrokkiryhmän kuolleisuus oli selvästi odotettua suurempi, ja nekin olivat selvästi alipainoisia. Epäselväksi on myös jäänyt, olivatko rottien dieetit ylipäätään vertailukelpoisia. Näyttää kuitenkin siltä, että kuolleisuus johtui ennemminkin huonosta hoidosta kuin geenimanipulaatiosta.

Jälkimmäinen tutkimus (A long-term toxicology study on pigs fed a combined genetically modified (GM) soy and GM maize diet (PDF), Carman et al.) on tuoreempi ja mielenkiintoisempi, sillä siinä koe-eläimet ovat sikoja, ja niitä on kasvatettu teurastusikään asti. Ollaan siis fysiologisesti lähempänä ihmistä, ja eläimiä on syötetty GM-soijalla ja maissilla sekä verrokkituotteilla liki 23 viikkoa. Tämän jälkeen siat pantiin lihoiksi, ja katsottiin, mitä sisältä löytyi.

Heikkilän mukaan löytyi vaikka mitä:

Tulos oli tyrmäävä. Eläimet sairastuivat. Teurastuksen jälkeen sijoilla todettiin syöpää, kohdun liikakasvua ja tulehdusta, endometrioosia, kohdun polyyppeja ja lihaskasvaimia, yleistä tulehdusta, vatsalaukun ja suoliston tulehdusta, mahahaavaa, suoliston seinämän ohentumaa ja vuotavaa paksunsuolen tulehdusta jopa niin, että eläimiä kuoli suolistoverenvuotoon.

Järisyttävää, ja pelottavaa. Sen sijaan itse tutkimus – siis se, mihin Heikkilä viittaa – tietää kertoa näin:

There were no differences between pigs fed the GM and non-GM diets for feed intake, weight gain, mortality, and routine blood biochemistry measurements.

[...]

There were no statistically significant differences in food intake, feed conversion ratios, number or nature of illnesses, number or nature of veterinary interventions, veterinary costs or mortality between the non-GM-fed and GM-fed groups of pigs. Mortalities were 13% and 14% for the non-GM-fed and GM-fed groups respectively, which are within expected rates for US commercial piggeries.

Tarkemmin sanoen siis GM-siat eivät olleet sen sairaampia, niitä ei lääkitty tavallista enempää, eivätkä ne mokomat edes kuolleet yhtään tavallista useammin.

Tarkkaan ottaen sikatutkimus nostaa esiin kaksi tilastollisesti merkittävää tulosta: GM-sioilla oli verokkiryhmää suuremmat kohdut, ja niiden vatsalaukussa oli tavallista enemmän vakavaa tulehdusta.

Valitettavasti en ole sen paremmin sika- kuin kohtuasiantuntijakaan, joten jätän muiden arvioitavaksi, mikä merkitys on kohdun koolla. Näin tekevät myös artikkelin kirjoittajat: kohdun paino nostetaan tulokseksi ja esitetään sille mahdollisia syitä. Ilmeisesti näitä syitä ei kuitenkaan selvitetty – kun muista elimistä etsittiin epänormaaliuksia, kohtu pääsi syystä tai toisesta unohtumaan. Niinpä paperi maalailee uhkia mutta jättää selvittämättä, onko kohdun painolla todellisuudessa mitään vaikutusta sen paremmin sian kuin sen syöjänkään elämään.

Vatsalaukun tulehdus puolestaan kuulostaa pahalta, mutta katsotaanpa lukemia tarkemmin. Lainataan siis jälleen tutkimusta:

Stomach inflammation (%)Non-GM fedGM fed
Nil inflammation5.411.1
Mild inflammation42.531.9
Moderate inflammation39.725.0
Severe inflammation12.331.9

Tutkimuksessa päädyttiin GM-ruualle epäsuotuisaan tulokseen, sillä niin kuin lukemista näkyy, vakavaa tulehdusta esiintyy GM-sioilla selvästi enemmän. Aivan niin vakavaa tämä tulehdus ei kuitenkaan ole, että se olisi vaatinut esimerkiksi verrokkiryhmää enemmän lääkitystä...

Jos dataa katsoo, ei analyysi ehkä ole aivan rehellinen. Tulehdus on jaettu kolmeen vakavuustasoon, mutta tulos on napattu katsomalla niistä vain yhtä; seuraavassa pykälässä verrokkiryhmällä onkin jo selkeästi suurempi edustus. En ole myöskään tilastotieteilijä, mutta onneksi muilla on siitäkin kokemusta. Kun nämä eri tasoiset tulehdukset yhdistetään Mann-Whitney-testillä, päästäänkin yllättäin erilaiseen lopputulokseen: vatsalaukun tulehduksissa ei ole tilastollisesti merkittävää eroa. Toki dataa voi tulkita (väärin) myös tutkimuksessa käytetyllä menetelmällä mutta GM-sikojen eduksi: jos unohdetaan tulehduksen vakavuus, GM-sioilla oli vähemmän tulehduksia ylipäätään.

Kaiken kaikkiaan sioissa ei siis ole ulkoisesti eroa. Sioista otettiin myös verenkuva ja todettiin, että siinä ei ole eroa. Erikseen tutkittiin kahdeksan eri elintä, ja sielläkin ainoaksi tilastollisesti merkittäväksi eroksi nousi kohdun tavallista suurempi paino.

Mistä Heikkilän maalailemat kauhukuvat GM-ruuan vaarallisuudesta sitten tulivat? Tutkimuksen tekijä Judy Carman julkaisi itse paperin lisäksi myös yhden liuskan selväkieliversion tavallisten ihmisten luettavaksi. Ilmeisesti varsinaisesta tutkimuksesta ei pienellä vääristelylläkään saanut riittävän kohahduttavaa, joten tulosten lisäksi hän listaa, mitä on kuullut GM-ruokaa syöneistä sioista aiemmin löytyneen. Näillä löydöksillä ei ole siis mitään tekemistä kyseisen tutkimuksen kanssa, niistä ei ole mitään todisteita, eikä niiden vaatimia tutkimuksia edes tehty kyseisen artikkelin sioille. Heikkilä ei ilmeisesti ole vaivautunut lukemaan itse tutkimuspaperia, eikä onnistunut ymmärtämään oikein edes sen selväkielistä lyhennelmää. Mutta saatiinhan sentään lietsottua vähän hysteriaa.

P.S. Antti Heikkilä esittelee kotisivuillaan itsensä Suomen johtavaksi ravintoasioihin perehtyneeksi lääkäriksi, sillä kukapa kissan hännän nostaisi, ellei kissa itse. Koulutukseltaan hän on ortopedi ja traumatologi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti