Yleisradio julkaisi pari viikkoa sitten artikkelin miesten e-pilleristä – tai tarkemmin sanoen sen puutteesta. Tämän päivän Helsingin Sanomissa Maija Aalto kolumnoi samasta aiheesta ja valittelee, kuinka naisilla terveysriskejä sallitaan miehiä enemmän.
Aihe on hyvä ja mielenkiintoinen, mutta siitä ollaan vähän turhan takia vääntämässä sukupuolten välistä sotaa. Aalto puhuu naisilla jatkuvista ihmiskokeista mutta vertaa e-pillereiden sivuvaikutuksia väärään mittatikkuun: ei ehkäisyssä ole vastakkain miehet ja naiset, vaan ehkäisy ja ehkäisemättömyys. Ylen uutisessa professori Jorma Toppari viittaa tähän:
Miesten ehkäisyasioissa on nollatoleranssi riskejä kohtaan. Naisilla riskejä sallitaan enemmän.
Raskaana olevalla naisella on aina jonkinlainen terveysriski, mutta miehelle terveysriskiä ei muodostu lapsen siittämisestä. Henkisellä puolella tietenkin voi jotain tulla, jos lapsi ei ole toivottu.
Toisin sanoen ilman ehkäisyä lopputuloksena saattaa olla raskaus, joka jo itsessään on melko merkittävä vaikutus, ja komplikaatioiden sattuessa terveysvaikutukset voivat olla hyvinkin negatiivisia. The Lancetissa julkaistu artikkeli arvioi, että ehkäisykeinojen yleistyminen kehittyvissä maissa on vähentänyt äitien kuolemia 40 prosentilla ja listaa samalla joukon muita positiivisia vaikutuksia. Tähän verrattuna e-pillereiden sivuvaikutukset ovat loppujen lopuksi melko lailla merkityksettömiä.
Miesten kohdalla taas siemenen levittäminen sinne tänne ei sinällän aiheuta minkään valtakunnan terveysriskiä, on spermassa sitten eläväisiä ituja tai ei. Niinpä myös hyväksyttävät sivuvaikutukset ovat pienemmät. Asiasta voi kiukutella niin paljon kuin haluaa, mutta kun vaihtoehdot ovat nämä, ei ehkäisypiikin ottaminen juuri houkuta.
Ehkäisy ei tämän suhteen eroa millään tavalla muista lääkkeistä. Vaikkapa syanidimyrkytyksen hoitoon saatetaan vaikeissa tapauksissa käyttää Kelocyanoria, joka voi aiheuttaa kobolttimyrkytyksen, ja jolla on muutenkin nippu perin harmillisia sivuvaikutuksia. Tämä on kuitenkin hyväksyttävää, sillä on parempi kärsiä oksentelusta, rytmihäiriöistä ja vakavasta allergisesta reaktiosta kuin kuolla. Päänsärkylääkkeellä moisia sivuvaikutuksia ei tarvitse suvaita, kun varsinainen vaivakin on lievempi.
Piikki, ei pilleri
Toppari luettelee kehitystyön hankaluudelle syitä, mutta perimmäinen ongelma on siittiötuotannon hiukan vaille hillitön tahti. Riittävällä tuurilla yksikin siittiö riittää raskauteen, ja kivekset kasvattavat varastoon uusia nuijapäitä tuhannen siimahännän sekuntivauhdilla. Ei siis riitä, että spermaa hiukan laimennetaan, koneisto täytyy saada sammuksiin kokonaan.
Pahaksi onneksi tämä ei kuitenkaan onnistu luotettavasti suun kautta otettavalla pillerillä, sillä hormonin imeytyminen vaihtelee eri ihmisillä. Iholle levitettäviä voiteita vaivaa sama ongelma, ja lisäksi rasvaa saattaisi joutua myös kumppanin iholle; miesten ehkäisyn sivuvaikutus olisi siis naisten parrankasvu. Ylipäätään epävarma ehkäisy on tuotteena aika lailla käyttökelvoton.
Niinpä lopputuloksena on, että miehille tehokas hormonaalinen ehkäisy vaatii viikottaisia pistoksia, eikä tulos siitä huolimatta ole taattu. WHO:n tutkimuksen mukaan ehkäisyvaikutuksen aikaansaaminen kesti keskimäärin 120 päivää, mutta kaikilla sitä ei tullut vielä kuuden kuukauden jälkeenkään. Toisessa päässä testiä hedelmällisyys myös palautui viipeellä, ja siittiötuotanto palautui minimitasolle 3–7 kuukaudessa. Jos pariskunta päätyy yrittämään lapsen hankkimista, ehkäisyn vaikutusten hälvenemistä saa siis odotella pitkäänkin.
Maija Aallon kutsu barrikadeille on siinä mielessä paikallaan, että naisten ehkäisytutkimus kärsii rahapulasta ja keskittyy lähinnä nykykeinojen parantamiseen. Ei kuitenkaan huolta: vaikka miesten hormonaalinen ehkäisy näyttää olevan hyllyllä, muita keinoja kehitellään. Ideoita riittää, ja vasta joulukuussa uutisoitiin uudesta, siittiöiden erittymisen estävästä menetelmästä. Testirottien ehkäisy tosin saatiin aikaan geenimuokkauksella, joten ollaan vielä pienen hyppäyksen päässä ihmisiin käytettävästä ehkäisymallista.
Hormonaalisella ehkäisyllä on sivuvaikutuksia, ne on hyvä tiedostaa ja pyrkiä parempaan. Samaan aikaan myös naisille on tarjolla koko joukko vaihtoehtoisia keinoja. Jos hormonaalisesta ehkäisystä haluaa päästä eroon, se on mahdollista. Jos vastuun haluaa jättää miehelle, kondomeja myydään joka kaupassa. Ja jos koko asia ahdistaa liikaa, voi aina unohtaa koko ehkäisyn ja laittaa jalat ristiin tai luottaa arpaonneen.
P.S. Vapaaottelussa on viime aikoina kohuttu TRT-hoidoista – muutamalla ottelijalla on todettu alentunut testosteronitaso, jonka takia he ovat saaneet erityisluvan lisätestosteronin käyttöön. Tätä on pidetty epäreiluna muita ottelijoita kohtaan, ja helmikuun lopussa Nevadan urheilukomissio päättikin kieltää hoidot kokonaan.
Ehkäisyn kannalta asia on siinä mielessä olennainen, että pahat kielet pitävät alhaisten testosteronitasojen syynä aiempaa steroidikäyttöä. Jatkuva anabolisten steroidien – joihin myös testosteroni kuuluu – käyttö kun pidentää kehon oman testosteronituotannon palautumista, ja saattaa jopa lopettaa sen kokonaan. En nopealla etsimisellä löytänyt asiasta artikkelia enkä tiedä, onko vaaraa olemassa ehkäisyruiskeita käytettäessä, mutta pysyvää hedelmättömyyttä pitäisin melko vakavana sivuvaikutuksena. Joku epäilemättä lukuisasta endokrinologi-lukijakunnastani voi varmaan tyrmätä ajatuksen täysin vääränä.
P.P.S. Lancetin artikkelin mukaan maailman yleisin ehkäisymenetelmä on (naisten) sterilointi, toisena tulee kierukka. Se mainitsee myös ehkäisypillerien olevan yksi maailman tutkituimmista lääkkeistä. Mutta epäilemättä kyse on silti vain ihmiskokeesta, jonka pitkäaikaisia vaikutuksia ei juuri tunneta
.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti