2015-04-20

Maahanmuuttajataustaisia edustajia

Ylen vaalivalvojaisissa haastateltiin tuoreeltaan eilen Suomen ensimmäistä maahanmuuttajataustaista kansanedustajaa, Nasima Razmyaria (sd). Helsingin Sanomat ehtivät seuraavaan aaltoon ja kertoivat, kuinka eduskuntaan nousee ensimmäistä kertaa maahanmuuttajataustaisia edustajia, ja oikein kaksin kappalein; tähän lähetykseen ehti mukaan myös Ozan Yanar (vihr).

Muistatteko vuoden 2007 Ahvenanmaan kansanedustajan, nyt rannalle jääneen Elisabeth Nauclérin? Nauclér on syntynyt Ruotsissa, hänen isänsä on ruotsalainen ja äiti norjalainen.

Ai ei. Entäpä Hella Wuolijoki? Wuolijoki syntyi Virossa ja toimi kansanedustajana 1946–1947. Tai mennäänkö vielä pidemmälle? Kaisa Kyläkoski ehdottaa blogissaan ensimmäiseksi maahanmuuttajataustaiseksi kansanedustajaksi Mauritz Hallbergia, joka oli syntynyt Ruotsissa ja toimi kansanedustajana 1910–1911.

Ehkä kyse on pakolaistaustasta; Yanar tosin ei taida sopia tähän määritelmään, eikä Razmyar hänkään diplomaatin tyttärenä ole aivan tyypillisin pakolainen, mutta hänet on kuitenkin valittu vuoden pakolaisnaiseksi 2010. Tosin tällöinkin ensimmäisen tittelistä kisaisi suhteellisen vahvoilla meriiteillä esimerkiksi Jutta Zilliacus (rkp); vaikka Zilliacus on syntynyt Suomessa, hänen virolaiset vanhempansa pakenivat tänne Venäjän vallankumousta.

Eihän tämä tietenkään ole turhan tarkkaa, mutta ehkä aavistuksen verran häiritsee, että viestimissä viskotaan huoletta sanaa, jota ei ole sen tarkemmin määritelty eikä faktoja tarkastettu. Ei nimittäin tarvita kovin kummoisia Google-taitoja, jotta löytää vaikkapa Kari Haakanan blogikirjoituksen vuoden 2007 vaaleista, jolloin Zahra Abdulla (vihr) melkein pääsi (virheellisesti) ensimmäiseksi maahanmuuttajataustaiseksi kansanedustajaksi. Kommenteissa huomautetaan myös, että esimerkiksi Ben Zyskowiczin (kok) isä oli puolalainen, joten häntäkin voisi hyvin kuvailla maahanmuuttajataustaiseksi. Toisessa kommentissa Abdulla täydennetään lähes ensimmäiseksi tummaihoiseksi kansanedustajaksi. Tämän määreen täytti sittemmin Jani Toivola (vihr), joten siihenkään ei nyt valitun parivaljakon kohdalla viitata.

Mistä tässä siis todellisuudessa puhutaan? Ulkomailla ulkomaisille vanhemmille syntynyt, valtaväestöstä poikkeavaa etnistä ryhmää edustava henkilö ei varsinaisesti solju kieleltä, mutta sen lyhentäminen maahanmuuttajataustaiseksi on yksiselitteisesti virheellistä. Tämä virheellinen uutisointi puolestaan saa esimerkiksi filosofi Timo Airaksisen tuntemaan häpeää, aiheetta.

Mitäpä jos jätettäisiin siis ennätystehtailut muihin yhteyksiin ja oltaisiin tyytyväisiä siihen, että Helsingin seudulta saatiin eduskuntaan kaksi uutta, nuorta ja innokasta kansanedustajaa.

P.S. Vakavasti ottaen, totta kai eduskuntaan kaivataan vähemmistöjen edustajia. Vaan ei kai noita uutisia ihan mahdotonta olisi kirjoittaa ilman, että sosiaalisen median täytyy toimia faktantarkistajana.

Ei kommentteja: