2008-03-19

Luonnonvalittuja pupusia

Helsingin citykanipopulaatio on saanut vankan puolestapuhujan. Riesaksi asti kasvanutta jyrsijäkantaa on karsittu muun muassa ampumalla ja kaasuttamalla verkkopyydettyjä jänösiä. Helsingin eläinsuojeluyhdistys kuitenkin vaatii pehmeämpiä otteita. HESY ehdottaa, että metsästyksen sijaan vähennetään eläinten kärsimystä tuomalla kaupunkiin kanien luomalla kaupunkiin paremmat olosuhteen kanien luonnollisille vihollisille, kuten ketuille, huuhkajille ja kärpille.

Kannanotto tuntuu aavistuksen verran elämästä erkaantuneelta. Vadin kokoisia silmiään räpyttävä pupuliini epäilemättä särkee jokaisen hesyläisen sydämen. Veikkaisin silti, että nappi otsassa on jänöselle kivuttomampi vaihtoehto kuin ketun tai huuhkajan retuuttamaksi tuleminen.

Luonnossahan toki vallitsee vahvimman laki ja ravintoketjussa riittää lenkkejä. Voi kuitenkin miettiä, mihin asti ketjua halutaan jatkaa. Jos pupuset vielä mahtuvatkin metsiköihin, kettuja voi huoletta odotella myös roskisten liepeille, ja sitä myöten myös auton alle. Jos repolaisilla on hyvät oltavat, ne myös lisääntyvät kuin kanit. Millä niitä on tarkoitus harventaa? Vesikauhulla? Susilla?

Ei kommentteja: