2008-08-11

Vastenmielistä veistelyä

Egyptissä ollaan tehty jo pitkään työtä naisten ympärileikkausten kitkemiseksi. Aiemmin likimain kaikki maan naiset silvottiin, nykyään tyttölapsista kaksi kolmasosaa joutuu veisteltäväksi. Syyksi silpomiselle on annettu muun muassa seksuaalisuuden kaitseminen — eihän se passaa, että naisetkin nauttisivat.

Egypti on kieltänyt naisten ympärileikkauksen, Suomessa moiseen ei ole katsottu olevan tarvetta; lääketieteellisesti perusteeton, vahingoittava silpominen katsotaan ilman muuta törkeäksi pahoinpitelyksi.

Poikien ympärileikkaus sen sijaan on Suomessa saamassa lain suojan. Aikaisemmin leikkaukset hyväksyttiin hiljaa, mutta kun taannoin eräs äiti sai syytteen poikansa pahoinpitelystä, katsoi sosiaali- ja terveysministeriö tarpeelliseksi tarttua tahtipuikkoon. Suunnitteilla olevan lakiehdotuksen mukaan ympärileikkaus voidaan tehdä, mikäli pienen lapsen vanhemmat niin haluavat.

Lasten pahoinpitelyn laittomuudesta on meuhkattu parikymmentä vuotta. Koirien häntien ja korvien typistäminen on sekin ollut kiellettyä jo vuosia. Koskettelepa lapsosta väärin, ja häkki heiluu pedofiliasta ennen kuin ehdit kissaa sanoa. Jostain syystä arkojen paikkojen käsittely puukolla on kuitenkin saamassa lain hyväksynnän.

Luulisi siinä olevan kyllin, että vanhemmat voivat liittää lapsen parhaaksi katsomaansa uskonnolliseen yhteisöön, pitääkö saman uskonnollisuuden perusteella vielä ryhtyä tarpeettomaan leikkelyynkin? Pippeli se on pienikin pippeli.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muilla kuin lääketieteellisillä perusteilla tehtyjen ympärileikkausten hyväksyminen on monikulttuurisuuden syöpä.

Sami Sundell kirjoitti...

No ei. Ennen kuin lähtee sen suuremmin osoittelemaan sormella mihinkään suuntaan, kannattaa muistaa, että ympärileikkaus on ollut ja on tietyissä piireissä, myös länsimaissa, melko lailla itsestäänselvyys. Yksilönoikeudet yleisesti, ja lasten oikeudet erityisesti, taas ovat suhteellisen tuore asia Suomessakin. Eipä noista ympärileikkauksista täälläkään ole aiemmin juuri meteliä nostettu.