2013-04-09

Kyllä kansanedustaja tietää

Veikko Vennamon tunnuslause vanhoina hyvinä aikoina oli: "Kyllä kansa tietää". Kansalaisaloitekeskustelussa on käynyt ilmi, että eduskunnan mielestä ei tiedä. Viime aikoina on entistä selvemmin käynyt ilmi, että tietämättömien joukkoon ovat liittyneet myös asiantuntijat.

Helsingin Sanomat kertoi alkukuusta, että maa- ja metsätalousministeriö valitsee mieleisensä tiedon. Erimielisyyttä on koko nipusta asioita alkaen suurpedoista ja päätyen mehiläismyrkkyihin.

MMM ei tietenkään ole ainut. Sosiaali- ja terveysministeriö on viime viikkoina heitellyt ilmaan erilaisia ehdotuksia alkoholimainonnan kiristämisestä. Panimoliiton rummutus oluen puolesta ei ole mikään yllätys, mutta nykyiset suunnitelmat ovat saaneet muutkin älähtämään: huhtikuun alussa Aalto-yliopiston professorit kritisoivat ministeriön suunnitelmia ja pitävät sen toimintaa edesvastuuttomana.

Oikeusministeriö puolestaan järjesti marraskuussa seminaarin, jossa käsiteltiin Ruotsin kokemuksia seksin ostokiellosta. Seminaari oli siinä määrin tasapuolinen, että se nostatti mielenosoituksen, ja Pro-tukipiste päätyi järjestämään oman seminaarinsa. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on kuitenkin päättänyt ajaa seksin oston täyskieltoa, joten hän on valmis turvautumaan jopa asiantuntija-apuun: oikeusministeriö on tilannut aiheesta tutkimuksen täyskieltoa kannattavalta tutkijalta.

Ben Zyskowicz ärähti taannoin pakkokeinolakia pohdittaessa, että ihmisoikeusasiantuntijat elävän norsunluutorneissa. Ihmisoikeudet ovatkin sen verran vakava asia, että niiden polkeminen on syytä tehdä vahvalla fiilispohjalla.

Hallituksen sote-ehdotusta kritisoitiin maaliskuun lopussa kovalla kädellä asiantuntijoiden sivuuttamisesta. Selvitystyöryhmän puheenjohtaja Päivi Sillanaukee arvioi tuolloin, että hallitus on tekemässä isoa uudistusta ilman asiantuntijavalmistelua. Ongelma ratkaistiin näppärästi nimittämällä lakia valmistelevaan työryhmään uusi päällikkö.

Jo surullisen kuuluisaan osinkoverouudistukseen valtiovarainministeriö tarjosi useita vaihtoehtoja, mutta hallitus päätyi sekoittamaan oman keitoksensa – ja siitähän tuli todella hyvä. Asiantuntijat haukkuvat, mutta karavaani kulkee.

Nyt alkuviikko on saatu ihastella kalastuksesta käytävää köydenvetoa. Ratkaisuja on onneksi helppo tehdä, sillä maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen mukaan tyhmempikin näkee asiantuntijoiden olevan väärässä. Ministeriö onkin jo mittavilla tutkimuksillaan onnistunut selvittämään, että lohet eivät käy äänestämässä.

Ei kommentteja: