2013-08-22

RSS-syötteitä propellihatuille

Viime maaliskuussa maailma lähes romahti: Google ilmoitti sulkevansa Reader-palvelun. RSS-syötteiden lukemiseen tarkoitettu palvelu oli karu mutta toimiva, ja sen ympärille oli muodostunut laaja ekosysteemi erilaisia lukuohjelmia, jotka käyttivät Readeria synkronoidakseen syötteiden tilan keskenään

Välittömän älämölön lisäksi ilmoitus sai joukon kilpailijoita liikekannalle. Feedly lisäsi välittömästi kapasiteettia, toivotti Reader-pakolaiset tervetulleiksi ja ilmoitti kehittävänsä oman, avoimen synkronointirajapinnan kolmannen osapuolen ohjelmille. NewsBlur sai osakseen huomiota, The Old Reader jäi uusien käyttäjien jalkoihin niin, että se lähes päätyi lyömään lapun luukulle.

Itse seurasin tilannetta hiukan etäämpää. Feedly oli tuttu jo ennestään, mutta lähinnä Google Readerin kauniina kuorena; selainkäyttöliittymä oli nätti, mobiilisovelluksen koin kelvottomaksi. NewsBluria olin kokeillut, mutta ilmaisversion rankat rajoitukset eivät houkutelleet siirtymään sen pariin edes sen vertaa, että olisin päässyt selville sen kyvyistä.

Kun nyt kuitenkin nurkissa on tyhjän panttina käyviä tietokoneita, päätin lopulta ottaa lusikan kauniiseen käteen ja asentaa käyttööni Tiny Tiny RSS:n. Kyseessä on avoin ja kevyt syötelukija, joka tallentaa sisällön omaan kantaan, mahdollistaa uusien syötteiden muodostamisen, arkistoinnin, suosikkien merkitsemisen ja sisältää ylipäätään olennaiset ja monia vähemmänkin olennaisia Google Readerin ominaisuuksia.

TT-RSS:ään päädyin alunperin siksi, että sille näytti näppituntumalla olevan tarjolla parikin Android-lukijaa. Melko pian kävi kuitenkin ilmi, että totuus oli hiukan karumpi. TT-RSS:n kehittäjän virallinen softa näyttää ankealta ja on maksullinen, ilmainen TTRSS-Reader puolestaan on kohtalaisen monipuolinen mutta säädyttömän hidas tilasynkronoinneissaan.

Kaikki ei kuitenkaan ole menetetty. GReaderin kehittäjä on kaikessa hiljaisuudessa potkaissut pystyyn sivuprojektin, joka kulkee nimellä News+. Sovellus on kaunis, se toimii nopeasti, ja kun TT-RSS:ään asentaa News+-laajennuksen, artikkelit ja niiden tila synkronoituvat nopsaan puhelimen ja palvelimen välillä.

Itselleni TT-RSS:n ykköstoiminto ovat suodattimet. Syötettä voi suodattaa säännöllisillä lausekkeilla siten, että lausekkeeseen tärppäävät artikkelit voi merkata luetuiksi, pisteyttää, liittää niihin tageja tai poistaa kokonaan pilaamasta ilmaa. Moni lukemani syöte sisältää vakioartikkeleita, joista en ole pätkääkään kiinnostunut, mutta TT-RSS on ensimmäinen palvelu, jossa ne voi piilottaa automaattisesti.

TT-RSS:ää voi myös laajentaa. Tiettyjä syötteitä siistivien täsmätyökalujen lisäksi paletista löytyy muun muassa FeedMod. FeedModin avulla artikkelin voi hakea linkistä, jolloin pelkästään otsikoita tai lyhyitä koosteita tarjoavat syötteetkin voi täydentää kokonaisilla artikkeleilla.

Tärkeintä TT-RSS:ssä on kuitenkin sen riippumattomuus. Kukaan ei tule vetämään mattoa jalkojen alta, ei ilmoittamaan palvelun sulkemisesta tai huoltokatkoista. Sivuilla ei vilku mainoksia, kassavirta- ja kapasiteettiongelmat ovat korkeimman omakätisesti ratkaistavissa. TT-RSS ei ehkä sovi kaikille, mutta sen ominaisuuksien luulisi houkuttelevan monia.

Ei kommentteja: