2014-06-28

Somekuvia mediassa

Helsingin Sanomat uutisoi tänään pääkaupunkiseudun metropolihallinnosta (Metropolihallinto myötätuulessa, HS 28.6.2014, Kaupunki A22). Jutun mukaan isot kaupungit kannattavat metropolihallinnon perustamista.

Juttu sinällään ei ole olennainen, mielenkiintoista on siinä käytetty kuva: Helsingin Sanomat on päätynyt käyttämään jutussaan Lasse Männistön (kok) Instagram-tililtä kaapattua kuvaa Männistöstä ja Mari Puoskarista (vihr). Kuvan kyljessä lukee Kuvakaappaus Instagramista ja kuvatekstinä:

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Lasse Männistö ja valtuuston puheenjohtaja Mari Puoskari (vihr) lähtivät yhteistyöhenkisinä Saksaan, mutta metropolihallinnossa vihreät liittoutuivat demarien kanssa.

Muuta mainintaa Saksan matkasta ei ole. Kuvan ainut yhteys uutiseen on, että siinä esiintyvä – ja sen ottanut – Lasse Männistö mainitaan uutisessa. Kuvaajaksi Männistöä ei ole kreditoitu, vaikka kuvakaappauksessa mukana oleva osittainen Instagramin päivitys näin antaa ymmärtää.

En tiedä, onko Helsingin Sanomat pyytänyt Männistöltä lupaa kuvan käyttämiseen tai onko hänelle maksettu siitä palkkiota. Koskapa kuvassa ei ole käytäntöjen mukaista kuvaajamerkintää, oletan, että Hesari on nyysinyt kuvan omine lupineen. Instagramin käyttöehdot eivät ainakaan suoralta kädeltä anna lupaa kopioida kuvia sinne tänne; harrastavat sitä toki muutkin, mutta ei se ole puolustus.

Kirjoitin helmikuussa, kuinka Helsingin Sanomat julkaisi venäläisen valokuvaajan kuvan ja nimesi sen ruutukaappaukseksi. Näköjään sama meno jatkuu, tällä kertaa kopioinnin kohteeksi pääsi kotimainen poliitikko. Miksi tavalliset kansalaiset kunnioittaisivat tekijänoikeuksia, kun valtakunnan päälehti ei sitä tee?

P.S. Aikaisemmassa blogauksessani mainitsin Vivas.fi:n, joka kopioi huoletta sisältöä ympäri nettiä. Toiminta näköjään kannattaa, sillä firma sai juuri 300 000 euroa ulkomaiden valloitukseen. Ossi Jääskeläinen onkin kysellyt Twitterissä kuvien oikeuksien perään.


Kannattaa klikata koko Twitter-keskustelu auki, sanailussa on vähintäänkin vitsikkäitä piirteitä.

P.P.S. Parin päivän takaisessa kirjoituksessani kritisoin linkkien jakamista huonoon journalismiin. Noudatan omaa ohjettani enkä siis linkitä. Ja koska kyselen kuvan käyttöoikeuksien perään, en laita edes ruutukaappausta.

Ei kommentteja: