2015-01-20

Ruokakorivertailua

Helsingin Sanomat julkaisi tänään uutisen, jonka mukaan Lidl pesi kilpailijansa ruokakorivertailussa. Tässähän ei sinällään ole mitään uutta, niinhän tuo Lidl on tupannut tekemään vertailussa jos toisessakin. Aloitetaan heti kärkeen lainauksella:

Tavoitteena oli kerätä mahdollisimman samansisältöiset ruokakassit. Tavoite ei täysin toteutunut, sillä samoja tuotteita ei löytynyt kaikista kaupoista.

Hinnat eivät ole täysin vertailukelpoisia.

Tavoite ei toteutunut, hinnat eivät ole täysin vertailukelpoisia, mutta päätitte sitten kuitenkin tehdä jutun, jossa Lidl pesee kilpailijansa.

Itseäni alkoi aavistuksen verran kismittää, kuinka Lidlin tuotteista kolmannes on jotain muuta kuin ruokakoriin määriteltyä, toisin sanoen kaupan omia tuotteita. Niinpä ajattelin nopeasti pukata kasaan oman taulukon samasta korista, jossa tuotteet on valkattu joko Lidlistä löytyviksi (esim. oluena Lapin Kulta Sandelsin sijaan), tai jos Lidlissä on käytetty kaupan omaa tuotetta, käytetään myös S-ryhmässä vastaavaa Kotimaista- tai Rainbow-tuotetta. Tuolloin taulukko näyttää tältä:

  Prisma Malmi Lidl Malmi Prisma Kaleva
Appelsiini(täys)mehu 1l 1.29 0.69 0.75
Rasvaton maito 1 l 0.65 0.78 0.65
Tomaatti(rasia) 6 kpl 500g 1.29 1.90 1.29
(Suomalainen) kurkku 400 g 1.26 1.28 1.28
Banaani 700 g 0.83 0.83 0.90
Oltermanni-juusto 17%, 900g 4.95 5.27 4.95
Becel-margariini 400g 1.99 1.99 2.09
Riisimuro 375g 1.94 2.02 1.94
Kanafile 4 kpl 450g 6.18 4.49 6.18
Jauheliha 400g 1.99 2.89 1.99
Tuore basilika ruukussa 1.89 1.49 1.89
Spagetti 500g 0.79 0.44 0.89
Vaasan Ruispalat 6 kpl 1.15 1.15 1.39
Juhla Mokka suodatinjauhatus 3.79 3.69 3.79
Cola 1,5l 1.36 0.96 1.45
Lapin Kulta 8 x 0,33l 11.44 11.44 11.52
Findus Classic Wok-vihannes 500g 2.29 2.59 2.29
Ässä Mix-karkkipussi 200g 1.55 1.55 1.77
Sensodyne (Gentle) Whitening 75 ml 2.59 2.59 2.59
Elvital Shampoo 250ml 2.89 2.89 2.89
Yhteensä 52.11 50.93 52.48
Lidl halvempi 2.27% 0.00% 2.96%

Lidlin Lauri Sipponen valitteli aiemmassa Helsingin Sanomien uutisessa, kuinka S-ryhmän hinnat vaihtelevat alueittain ja liikkeittäin. Syystä tai toisesta HS ei katsonut tarpeelliseksi mitenkään varmentaa näitä Sipposen mukaan merkittäviäkin eroja vaikkapa S-ryhmältä. Minä kuitenkin nohevana poikana lisäsin hintavertailuun Kalevan Prisman Tampereelta.

Analyyshiä

Aivan aluksi on todettava, että tämäkin vertailu on tietenkin vain suuntaa-antava. En usko, että minulla on koskaan ollut tämänkaltaista ruokakoria, ja ainut syy sen käytölle on, että nämä tuotteet olivat HS:n listalla; koska Lidlin nettisivut ovat tietosisällöltään perin köyhät, en lähtenyt rakentamaan kokonaan uutta koria.

Toinen tietosisällöltään köyhä heikko lenkki vertailussa on HS:n listaus. Mitä mahtaa olla Valio tuoremehu, ja onko Lidlin Fairbone siihen verrattavaa tavaraa? Entä onko toimittaja mahtanut koskaan käydä jauheliha-hyllyllä katsomassa, kuinka monta kymmentä tuotevaihtoehtoa tuon yleisnimikkeen alta löytyy? Sama pätee moneen muuhunkin nimikkeeseen.

Paremman tiedon puutteessa arvasin, joten Valion tuoremehu vaihtui appelsiinitäysmehuksi (joita Prismassa on Rainbow-nimikkeellä tarjolla kaksi; Malmilla haaviin osui vain kalliimpaa, Kalevassa oli myynnissä toinen, edullisempi purnukka). Prisman valikoimasta jauhelihaksi valikoitu Kotimaista-sarjan sika-nauta, ja Kanafile on 400 gramman paketti Kotimaista-broilerifilettä höystettynä kertoimella, jotta hinta on vertailukelpoinen Lidlin (oletettavasti) 450 gramman paketin kanssa. Ässä Mixin hinta Malmilla on HS:n taulukosta, Kalevan Prisma puolestaan on laskettu valikoimasta löytyvän 180 gramman pussin mukaan. Spagetti on Prismassa Rainbow-täysjyväspagettia, Lidlissä sitä mitä HS:n tiimi on koriinsa kerännyt.

Näillä eväillä Helsingin Sanomien vertailussa ollut kahdeksan euron ero Malmin Prisman ja Lidlin välillä kutistuukin euroksi. Prismojen hinnoissa on tosiaan eroa, mutta ainakin näissä tuotteissa puhutaan ennemmin senteistä kuin edes euroista.

Mitä ei huomioitu

Kun hinta lasketaan kaupan merkkien mukaan, herää tietenkin aina kysymys laadusta. S-ryhmän X-tra kilpailee puhtaasti hinnalla, Rainbow yrittää pitää ainakin jonkinlaista tasoa, ja Kotimaista on nimensä mukaisesti kotimaista. Ensimmäisen pudotin kokonaan vertailusta, mutta tämän pidemmälle en lähde kaupan merkkejä arvottamaan – on kyse sitten Lidlistä, K-kaupasta tai S-ryhmästä, tuotevalikoimasta löytyy varmasti niin hyviä kuin huonojakin tuotteita, ja tässä tarvotaan sangen syvälle makuasioiden maailmaan. Yksi asia kuitenkin on selvä: merkkituotteessa maksetaan aina myös merkistä, ja jos sitä ei oteta huomioon, Lidl saa ansaitsematonta etua.

En ota vertailussa huomioon myöskään Lidlin ilmoitettuja tämänpäiväisiä hinnanalennuksia. Olisin ottanut, jos kaupalla olisi hinnat verkossa, mutta niin kauan, kun sieltä löytyy vain tarjouslehtiä, olen tyytyväinen Helsingin Sanomien tekemään työhön. Vastapainoksi vertailussa ei oteta huomioon myöskään S-bonuksen vaikutusta. Sen määrä riippuu luonnollisesti ostosten määrästä, omista tottumuksista ja keskitysinnokkuudesta, joten todetaan vain, että se voi parhaimmillaan olla merkittävä.

Henkilökohtaisella tasolla todettakoon, että en ole tainnut koskaan tehdä yhtäkään kauppareissua, jossa olisin selvinnyt pelkästään Lidlissä käymällä. Perheeni tarpeet ja Lidlin valikoima eivät selvästikään kohtaa, sillä vaikka en ole turhan tarkka merkin suhteen, en vain parhaalla tahdollakaan saa omaa henkilökohtaista koriani kasattua Lidlin tuotteista. Useampaa kauppaa käyttämällä ja tarjouksia metsästämällä epäilemättä saa ruokakuluja pudotettua merkittävästikin, mutta itse en päivittäistavaroissa jaksa tuohon optimointiin yleensä lähteä.

HS:n tuloksista

Jutun leipätekstissä on mukana hiukan hämärä lause:

Malmin Lidlissä ruokakassin hinnaksi tuli alle 30 euroa, kun hinta seuraavaksi edullisimmassa kaupassa oli selvästi kalliimpi.

Ilmeisesti Hesarilla on nyt ollut jotain ihan muuta ruokakassissa kuin nuo jutussa listatut tuotteet. Omien laskelmieni mukaan nimittäin Lidl on kyllä halvin, mutta ostoskorin hinnaksi tulee 52,08 euroa. Ettei nyt vaan olisi käynyt niin, että taulukkoon siirrettäessä toimittajalla on jäänyt huomaamatta, että taulukkolaskentaohjelma ei laske summaan mukaan niitä soluja, joissa hinnan perässä on huomautuksia – Lidlillä näitä riittää, ja tällä tapaa väärin laskettuna ruokakorin hinnaksi tosiaan tulee 28,75 euroa.

Ruokakorivertailut ovat aina jossain määrin ongelmallisia, ja Helsingin Sanomat listaa jutussaan sinällään asiallisesti niitä ongelmakohtia. Väittäisin kuitenkin, että valmistelulla ja huolellisuudella vertailusta olisi saanut ainakin jollain tasolla mielekkään. Nyt jutusta jää hutiloinnin maku.

P.S. Tosiaan, S-ryhmä taitaa olla kauppaketjuista ainut, jonka hinnat on verkossa. Foodie.fi tarjoaa syvänäkymän oman lähikaupan valikoimiin, ei muuta kuin tekemään omaa vertailua.

P.P.S. Räikein esimerkki siitä valmistelun tarpeesta: miksi ihmeessä juttuun on valittu hammastahnaksi Colgate Whitening, jota ei löydy suurimmasta osasta vertailun kaupoista?

P.P.P.S. Päivitys 13:40. Tihrustettuani paperilehteä kävi ilmi, että muun hyvän lisäksi Hesarin nettitaulukossa on shampoon hinta ilmeisesti väärin. Korjattu.

Ei kommentteja: