2013-09-11

Löyhää ohjelman lukua

Kokoomusnuoret sitten menivät ja julkaisivat tavoiteohjelman (PDF).

Yleisradio ehti uutisoimaan asiasta ensimmäisenä, ja sen jälkeen muut tiedotusvälineet ovatkin seuranneet perässä. Niinpä olemme saaneet kuulla, kuinka Kokoomusnuoret vaativat euromaiden tukemisen lopettamista, tasaveroa, vähemmistövaltuutetun viran lopettamista ja kansanryhmää vastaan kiihotuksen poistamista rikoslaista.

Ja siihen se sitten on pitkälti jäänytkin. Tavoiteohjelma on kokonaiset yhdeksän sivua löyhästi tai olemattomasti perusteltuja ranskalaisia viivoja, luulisi siitä löytyvän ammattitaitoiselle toimittajalle jutun juurta. Myyvimpien otsikoiden poimiminen päältä tietenkin antaa hetken aikaa miettiä, miten asiaan suhtautuisi.

Kansan kiihotusta

Kokoomuksen poliitikot ovat kilpaa irtisanoutuneet nuorisojärjestönsä mielipiteistä. Samaan aikaan myös päätön kauhistelu jatkuu. Ehkä pahimpana rimanalituksena Helsingin Sanomat lähti kahden toimittajan voimin pohdiskelemaan kiihotuspykälän kumoamisen vaikutuksia.

Yleisradion haastattelussa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski perusteli kansanryhmäpykälän poistamista. Harmi kyllä selitys on sekava: halutaan, että ihmistä kohdellaan lainsäätäjän silmin myöskin yksilönä. Jaa mitä? Ei ketään tuomita ryhmänä, ja ryhmään kohdistuvia pykäliä on rikoslain 11. luvussa pari muutakin: joukkotuhonta ja rikos ihmisyyttä vastaan.

Oikeasti Kokoomusnuoret eivät tietenkään tarkoita tätä, ja kun haastattelun kuuntelee ajatuksella, ei sitä tarkoita Koskikaan. Tavoiteohjelmassa asia on onnistuttu avaamaan parilla lauseella ymmärrettävästi; ehkä puheenjohtajan olisi kannattanut lukea ohjelma läpi ennen haastattelun antamista.

Kiihotus kansanryhmää vastaan on oikeastikin jossain määrin pulmallinen pykälä, jonka ongelmia avaa muun muassa nettipoliisi Marko Forssille omassa kirjoituksessaan. Samasta kirjoituksesta käy ilmi, että ongelmat eivät ehkä käytännössä kuitenkaan ole aivan niin suuria kuin sananvapauden sinivalkoiset soturit antavat ymmärtää.

Yksilönä parempaan huomiseen

Parin päivän pohdinnan jälkeen viimein Helsingin Sanomat listasi muutamia kummallisuuksia, ja Aamulehdessä ehdittiin jopa osoittelemaan eri vaatimusten keskinäisiä ristiriitaisuuksia. Myös itsekin kokoomuslainen Ossi Mäntylahti kritisoi ohjelman sisältöä.

Loppujen lopuksi Kokoomusnuorten ideologiana tuntuu olevan äärimmäinen yksilönvapaus, eikä sivuille juuri tarvitse katsoa. Ilmeisesti myös kirjoittajien ikä näkyy: on kaiketi täysin loogista, että ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa lyhennetään ja subjektiivinen päivähoito-oikeus poistetaan, mutta samaan aikaan opintotuesta halutaan poistaa tulorajat.

Kokoomusnuoret haluavat tehdä leikkauksia ja leikkaavat kovalla kädellä myös valtion tuloja. Tasaveroilla taas kuritetaan köyhimpiä. Epäselväksi jää, miten käy ihmisille, jotka näiden leikkausten ja verotusmuutosten jälkeen putoavat kelkasta. Vaan näiden nuorten maailmassa ongelmaa ei ole, sillä jokainen on oman onnensa seppä.

Yksilönvapauden humoristisena toteemina toimii ohjelman lopusta löytyvä vaatimus talvirengaspakon poistamisesta. Maassa, jossa talvi yllättää autoilijat poikkeuksetta tasan joka vuosi, Kokoomusnuoret haluavat tuoda kesärenkaat myös sydäntalveen.

Ei kommentteja: