2014-01-07

Jatkettu maito

Kävin kaupassa, ja kyllä nyt harmittaa.

Viime käynnin jälkeen maitohyllyyn oli nimittäin ilmaantunut ykköstuotteeksi Hyvä suomalainen kevyt arkimaitojuoma (HSKAMJ). Valion lanseeraama uutuus lupaa olevansa raikkaan makuista ja hyvää maitojuomaa, jossa on tasainen kolmen prosentin proteiinipitoisuus.

Kun nyt puhutaan maitojuomasta, kyse ei siis ole siitä laktoosittomasta tuotteesta, jota Valio, Arla, Rainbow ja moni muukin myy. Ei, laktoosi-intolerantilla HSKAMJ pulputtaa ihan siinä missä tavallinenkin maito. Juoma-pääte tulee siitä, että tuote on sekoitus maitoa ja maitovalmistetta.

Pari vuotta sitten Eeropekka Rislakki luki madonlukuja maidolle kirjoittaessaan maidon uudesta aikakaudesta. Kirjoitus on edelleen melkoista alarmismia ja haiskahtaa ainakin osittain ihan puhtaalta – tai tahalliselta – väärinkäsitykseltä. HSKAMJ kuitenkin on askeleen lähempänä Rislakin kuvaamaan komponenteista kasattua maidon kaltaista valmistetta.

Valio saa, ja sen pitääkin, harrastaa tuotekehitystä. Olisi kuitenkin kiva, jos tuotteiden erot tuotaisiin selvästi esiin, jotta kuluttajalla on edes teoreettinen mahdollisuus tehdä tietoinen valinta. Arkimaitojuoma ei ollut erikoismaitojen rivistössä, vaan se seisoi isoissa rullakoissa siinä, missä yleensä on kaupan halvin maito.

Sijaintinsa takia se mielletään maidoksi, ja nimityksensä takia se menee sekaisin laktoosittomien tuotteiden kanssa. Ongelma oli nähtävissä välittömästi. Maitohyllylle astellessani nimittäin maitoseinän edessä seisoskeli naiskaksikko arkijuomatölkki käsissään: Tämä on tässä kohtaa, missä ennen oli sitä Rainbow-maitoa. [...] Onkohan tämä nyt varmasti laktoositonta? Ei, arvon rouvat. Ei ole.

Halpaa arkimaitojuoma kyllä on: Prisman hinta oli 79 senttiä litralta. Tässä lienee se arkimaitojuoman olennaisin ominaisuus – proteiinilätinällä vain saadaan sekoitteelle hiukan terveysvaikutteiselta vivahtava peruste. Mutta kaipasiko joku oikeasti tätä tuotetta?

Valiolla oli muuten jo ennestään tarjolla tuoreesta maidosta valmistettu, raikkaanmakuinen ja hyvä maitojuoma. Sen nimi on maito.

Ei kommentteja: