2014-01-06

Kansanedustajan epämääräaikainen työsuhde

Eurovaalien ehdokaslistoja täytellään, ja ilmeisesti ainakin SDP lähtee liikkeelle kansanedustajavetoisella ehdokasasettelulla.

Periaatteessa kansanedustajan pesti kestää vaalikauden, ja pois pääsee vain anomalla ja hyväksyttävästä syystä. Perustuslaissa poikkeukseksi tosin määritellään erikseen muun muassa europarlamenttiin pääseminen, jolloin kansanedustajuus keskeytyy. Käytännössä syyksi tuntuu kelpaavan vaikkapa Suomen perheyritysten liiton toimitusjohtajuus.

Suomalainen vaalitapa kannustaa puolueita valitsemaan samat kärkinimet kaikkiin vaaleihin: kotimaan politiikasta ja päivittäisistä uutisista tutut naamat tuppaavat vetämään ääniä, ja suhteellinen vaalitapa tarkoittaa, että näillä harvoilla haravilla saadaan hyvällä tuurilla vedettyä läpi myös vähemmän tunnettuja ehdokkaita.

Tässä touhussa äänestäjän kuluttajansuoja on kortilla. Moni kansanedustajaksi äänestetty ehdokas lähtee puolen vuoden päästä istuskelemaan europarlamenttiin, ja Arkadianmäelle istahtavat uudet, ehkä ennestään täysin tuntemattomat kasvot. Ulkomuistista noin puolet kansanedustajista oli tarjolla myös kunnanvaltuutetun tehtävään; Brysselistä kunnallinen päätöksenteko epäilemättä tuntuu entistäkin läheisemmältä.

Helsingin Sanomien Vieraskynässä muutama päivä sitten poliittisen historian dosentti Mikko Majander karsasti markkinatermistön tuomista politiikkaan. Kuluttajansuojaa ei ole, vaan äänestäjä antaa luottamuksensa puolueelle tai henkilölle, ja se mitataan uudelleen neljän vuoden välein. Mitä siis luottamuksen kohteesta kertoo se, että mielenkiinto ei riitä viemään pestiä loppuun asti?

Tavallisten ihmisten maailmassa määräaikainen työsuhde sitoo molempia osapuolia: työsuhteelle määritellään päättymispäivä, ja siitä ei voi poiketa ilman erityisen painavia syitä. Eduskunnassa tällaisia rajoitteita ei tunnu olevan. Perheyhdistysten liiton ohella eduskunnasta lähdettiin viime vaalikaudella europarlamenttiin, Kelaan, EBRD:n johtokuntaan, kaupunginjohtajaksi ja apulaiskaupunginjohtajaksi. Mahtaako olla syytä, jolla kansanedustajuudesta ei voisi luopua?

Ei kommentteja: